غذا به هر مادهای اطلاق میشود که موجود زنده آنرا میخورد یا میآشامد. واژه غذا شامل مایعات نوشیدنی هم میشود. غذا منبع اصلی تولید انرژی و تغذیه در جانوران است و معمولاً جانوران و گیاهان، منشا تولید آن هستند. مطالعه در مورد غذا را علم تغذیه یا علم غذا مینامند. در زبان فارسی، به شکل مجازی هم از واژه غذا استفاده میکنند؛ مثل غذای فکر.
تعریف حقوقی
در تعریف حقوقی غذا در کشورهای غربی، چهار دسته از مواد به عنوان غذا به رسمیت شناخته شده است:
۱ - هر نوع ماده ای که از نظر منطقی، انسان بتواند آنرا هضم کند؛ حال چه ارزش غذایی داشته و چه نداشته باشد.
۲ - آب و سایر آشامیدنی ها.
۳ - آدامس های جویدنی.
۴ - موادی که در تهیه غذاها به کار میرود.
تحولات غذا در طول تاریخ
انسانها، جانوران همه چیز خوری هستند که قادرند هم فراوردههای گیاهی و هم جانوری را مصرف کنند. پس از دوران عصر یخ، انسانها میخواستند تا پرورش گیاهان و حیوانات را تحت کنترل خود بگیرند تا بدین وسیله خود را ایمن سازند. این مسئله منجر به پیدایش کشاورزی شد و شیوهای که غذا طی آن به دست میآمد را تغییر داد .
وعده های غذایی
غذاهای مکمل متفاوتی که همراه با هم مصرف میشوند، یک وعده غذایی را تشکیل میدهند. معمولاً افراد، وعدههای غذایی را همراه با اعضای خانواده و یا دوستانشان میل میکنند که این مسئله، خود نوعی موقعیت اجتماعی محسوب میشود. وعدههای غذایی کوچکی که بین وعدههای اصلی غذا وجود دارد را اسنک مینامند. تعداد وعدههای غذایی در هر روز، مقدار آن، مواد تشکیل دهنده و این که کی و چگونه تهیه میشوند در نقاط مختلف دنیا بسیار با هم متفاوت است. این امر، به آب و هوای محل، اکولوژی، اقتصاد آن منطقه، فرهنگ، سنتها و میزان صنعتی شدن آن محل بستگی دارد. به علاوه، غذاها در جشنوارههای فرهنگی و مذهبی نقش مهمی ایفا میکنند. در جوامع صنعتی، منشا تولید بخش عظیمی از وعدههای غذایی، جانوران میباشند.
به دست آوردن غذا
در گذشته غذا از راه پرورش حیوانات، صید ماهی، شکار و دیگر روشهای امرار معاش به دست میآمد. هر کدام از این روشها، در یک ناحیه خاص با اهمیت بود و اهالی آن ناحیه از آن برای تهیه غذای خود استفاده میکردند.
امروزه در جوامع توسعه یافته، تولید غذا عمدتاً بر پایه کشاورزی، پرورش ماهی و دامداری آن هم بر پایه صنعت میباشد؛ با این هدف که مقدار غذای تولیدی را به حداکثر رسانده و در عین حال، هزینهها را تا حداقل کاهش دهند. این امر، تنها بر پایه ابزارهای مکانیکی همچون، تراکتور، کمباین، ماشین درو و غیره امکان پذیر است. همچنین استفاده از کودهای شیمیایی، تولید غلات را افزایش داده است.
آماده سازی غذا
بیشتر غذاها را قبل از مصرف باید آماده نمود. مراحل آماده سازی غذا شامل: شستن، خرد کردن، اضافه کردن مواد به آن از جمله ادویه جات میباشد. همچنین مراحل دیگری همچون مخلوط کردن، سرد یا گرم کردن، پختن و غیره هم جزو مراحل آماده سازی غذا به حساب می٬آید. بیشتر مراحل آماده سازی غذا در آشپزخانه صورت میگیرد.
دستورالعمل تهیه غذا
معمولاً روشهای پخت و تهیه غذا را والدین به فرزندانشان میآموزند که آن هم بر اساس سنت و فرهنگ آنها صورت میپذیرد. از زمانی که صنعت چاپ توسعه گستردهای یافت، دستورالعملهای نوشته شده برای تهیه غذا تحت عنوان کتاب آشپزی به بازار آمد.
تولید غذا
در قدیم، مراحل تولید غذا منحصر به روشهای جلوگیری از فساد، بسته بندی غذا و حمل و نقل آن بود. نمک سود کردن، خشک کردن، ترشی گذاشتن و دودی کردن، روشهای ابتدایی نگهداری از مواد غذایی محسوب میشد. پنیر، اولین فراورده غذایی عمل آمده بود. در قرن 19 و با آغاز عصر صنعتی شدن، تولید غذا پیشرفت کرد. در این دوران بود که با توسعه فنآوری، روشهای جلوگیری از فساد، بسته بندی و بارکد کردن و همچنین حمل و نقل مواد غذایی تحول یافت. به علاوه، با توسعه صنعت، مردم عادی که توان استخدام خدمتکار خانگی را نداشتند، توانستند از مزایای غذاهای آماده که مدت زمان پخت را کاهش میدهد، بهرهمند گردند.
انواع غذاهای تولید شده
- آشامیدنی ها: آب میوه، نوشیدنی، نوشیدنی گازدار، مایعات.
- نان: که از خمیر عمل آمده تهیه میشود و غذای اصلی بسیاری از جوامع محسوب میگردد.
- پنیر: فراوردهای از شیر ترش است که انواع مختلف آن موجود میباشد.
- لبنیات
- دسر: وعده ایست که معمولاً شیرین است و اغلب بعد از وعده اصلی غذا سرو میگردد؛ مثل: بستنی
- مربا و ژله
- پاستا
- پیتزا
- ساندویچ
- سالاد
- سس
- سوسیس
- سوپ
- شکر
- اسنک: از جمله شیرینی، چیپس سیب زمینی، شکلات، بیسکوییت.
تجارت غذا
امروزه غذا در سراسر دنیا مبادله می شود. دسترسی به غذا دیگر محدود به ناحیه ای که ماده غذایی در آنجا پرورش می یابد و یا محدود به فصل و زمان خاصی نیست. از سال 1961 تا 1999 در سرتاسر جهان، افزایش قابل توجهی در صادرات مواد غذایی وجود داشت. اقتصاد برخی کشورها بسیار متکی بر صادرات مواد غذایی است (در برخی موارد، بیش از 80 %).
میزان کافی غذا
محرومیت غذایی سبب سوء تغذیه و در نهایت فقر غذایی میگردد. این امر تاثیر مخرب و همهگیری بر سلامتی و مرگ و میر انسان میگذارد. در سال 2003م، تخمین زدهاند که هر سال در سراسر جهان، 40 میلیون نفر به دلیل گرسنگی جان میسپارند. گاهی برای توزیع عادلانه غذا در زمانهای کمبود مواد غذایی، مخصوصاً دوران جنگ، از جیرهبندی استفاده میکنند.
سالم بودن غذا
بیماریهای ناشی از غذا و یا مسموم کردن غذا توسط باکتری، سم، ویروس و غیره ایجاد میشود. مسموم کردن غذا، عاملی برای بیماری انسان شناخته شده است. در طول دوران امپراطوری رم، با استفاده از مسموم کردن غذاها بسیاری از افراد را میکشتند. به همین دلیل در قرون وسطی، اعضای خانواده سلطنتی اشخاصی را برای آزمودن و چشیدن طعم و مزه غذا استخدام میکردند. تشخیص عوامل بیماریهای ناشی از غذا و همچنین شناسایی روشهای نظام یافتهتر جهت نابودی این بیماریها سبب توسعه سیستمهای تجاری همچون HACCP شد. این گونه سیستمها اگر درست عمل کنند قادرند هر گونه خطر احتمالی را تشخیص داده و نابود نمایند.
حساسیت به غذا
برخی افراد نسبت به بعضی غذاها حساسیت دارند. مقدار ماده غذایی مورد نیاز برای تحریک فرد مبتلا به حساسیت، میتواند بسیار کم باشد. برای مثال، ذرات کوچک از یک ماده غذایی در هوا که حتی استشمام هم نمیشود، میتوانند واکنشهای کشندهای را در فرد مبتلا به حساسیت ایجاد نمایند. هر ماده غذایی میتواند محرک باشد؛ اما مواد غذایی که معمولاً ایجاد حساسیت میکنند دارای گلوتن، ذرت، صدف، بادام زمینی و سویا میباشند. بیشتر افراد مبتلا به حساسیت پس از مصرف ماده غذایی خاصی، دچار اسهال، علائم پوستی جوش، ورم و استفراغ میشوند. البته این گونه ناهنجاریها ریشه ارثی دارند و اساساً از اعضای خانواده به فرد منتقل میگردد.
عادات رژیم غذایی
عادات رژیم غذایی نقش مهمی در سلامتی و مرگ بشر ایفا میکنند. از جمله:
- 13 درصد از مردم دنیا از کمبود ید رنج می برند.
- در سال 2003 تخمین زدند که کمبود ویتامین آ، سالانه سبب کوری بیش از 500,000 کودک میشود.
- کمبود ویتامین ث سبب بیماری اسکوروی میگردد.
- کواشیورکور، نوعی بیماری در کودکان است که به دلیل فقدان پروتئین در رژیم غذایی کودک، به وجود میآید.
- مواد مغذی موجود در رژیم غذایی مردم کشورهای صنعتی، بیشتر شامل چربی حیوانی، شکر، انرژی، الکل میباشد؛ در حالی که بافت گیاهی، هیدرات کربن و آنتی اکسیدان در آن کمتر به چشم میخورد. تغییرات امروزی که در شیوه کار، زندگی و ورزش افراد به وجود آمده همراه با نگرانیهایی که در خصوص تاثیر تغذیه بر سلامتی و مرگ و میر انسان وجود دارد، همگی بر عادات قدیمی خوردن غذا تاثیر میگذارند. حتی بسیاری از بیماریها با تغییر در رژیم غذایی درمان میشوند.