کابلی پلو یا قابلی پلو، یک غذای لذیذ افغانی متشکل از گوشت گوسفند و برنج است. در واقع از شمال کشور افغانستان سرچشمه میگیرد و در کشورهای همسایه مانند ازبکستان و همچنین ناحیه خراسان ایران، از محبوبیت بالایی برخوردار است. عطر و بوی برخاسته از خلال بادام و پسته در کنار بادام زمینیها روی پلو، دل شما را حسابی آب خواهند انداخت. آب گوشت اضافهشده برای پخت برنج نیز، طعم این غذا را بیشتر و بهتر میکند. قابلی پلو در افغانستان بهعنوان یک غذای کامل و مقوی شناخته شده و برای ناهار یا شام سرو میشود. طعم گوشتی که در ابتدا با ادویهجات پخته میشود و سپس برای بار دوم با ادویه گرام ماسالا و برنج در قابلمه ریخته میشود، واقعا فوقالعاده است. عطر و بوی برخاسته از این غذا هر کسی را وسوسه خواهد کرد. با پخت قابلی پلو، طعمهای شاهانه افغانستان را در خانه مزه کنید. اگر قصد دارید عزیزانتان را گردهم بیاورید و آنها را شگفتزده کنید، این غذا مطمئنا انتخابی عالی و بینقص خواهد بود. دستور پخت را مرحله به مرحله انجام دهید و از نتیجه کار مطمئن باشید. از مواد لازم برای طبخ قابلی پلو میتوان به برنج، گوشت گوسفند، هویج، کشمش و خلال پسته و بادام اشاره کرد. این غذای مقوی با طعم شیرین، یکی از لذیذترین غذاهای کشور افغانستان است که با عطر و بوی خود، هوش از سر هر کسی خواهد برد.
مواد لازم
برای ۸ نفر
- ۶۰۰ گرم گوشت گوسفندی
- ۶ پیمانه برنج خیس خورده
- ۲ قاشق چایخوری نمک
- ۴ عدد حبه سیر
- نیم لیوان شکر
- ۲ پیمانه کشکمش پلویی
- ۱۰ گرم خلال بادام
- ۱۰ گرم خلال پسته
- ۱۰ گرم بادام هندی
- ۱ قاشق غذاخوری زیره سبز
- ۱ گرم پودر زیره
- ۸ عدد فلفل سبز تند خردشده
- نیم لیوان ماست
- ۴ لیوان آب
- ۲ عدد پیاز متوسط پوستکنده و نگینی خردشده
- ۴ عدد هویج متوسط پوستکنده و درشت رندهشده
- ۱ قاشق غذاخوری پودر هل
- ۴ قاشق غذاخوری روغن
- ۱ قاشق غذاخوری سیر پوستکنده و خردشده
- ۱ قاشق چایخوری تخم گشنیز آسیابشده
- ۱۰ گرم پودر گرام ماسالا (garam masala)
دستور پخت
۱. پخت اولیه گوشت با ادویه جات: گوشت گوسفندی را بههمراه سه لیوان آب، ۱ عدد پیاز خردشده، نمک، حبههای سیر و ۵ گرم ادویه گرام ماسالا در یک قابلمه بریزید. روی حرارت متوسط، گوشت را آنقدر بپزید تا نرم و ترد شود. سپس گوشت را از قابلمه دربیاورید و کنار بگذارید. آب گوشت را نیز آبکش کنید تا ذرات بزرگ از آن جدا شوند و آن را هم کنار بگذارید.
۲. آمادهسازی هویج و میوههای خشک: یک قابلمه دیگر بردارید و یک لیوان آب، شکر، هویجها، پودر هل، خلال بادام، کشمشها، خلال پسته و بادام هندیها را در داخل آن بریزید و روی حرارت متوسط بهمدت سه دقیقه هم بزنید و بپزید. سپس آن را کنار بگذارید.
۳. مرحله دوم پخت گوشت با بقیه ادویهجات: در همان زمان، روغن، زیره، بقیه پیازها، ۵ گرم ادویه گرام ماسالا و فلفلهای سبز تند را داخل یک قابلمه دیگر بریزید. آنها را سرخ کنید تا به رنگ طلایی در بیایند.سپس گوشت پخته، نمک، سیر خردشده، پودر زیره، ماست و تخم گشنیز آسیابشده را به مخلوط پیاز و فلفل سبز تند اضافه کنید و بهمدت ۵ دقیقه بپزید.
۴. اضافه کردن برنج: آب برنج خیسخورده را خالی کرده و سپس آن را به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید. آب گوشت باقیمانده از مرحله اول را نیز به قابلمه بیفزایید. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید تا برنج بهخوبی با دیگر مواد بپزد. این فرآیند حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به طول میانجامد. در این مرحله میتوانید بهصورت دلخواه، زعفران دمکرده هم به برنج اضافه کنید.
۵. اضافه کردن هویج و میوههای خشک و پخت نهایی: مخلوط خلال پسته، بادام، کشمش، هویجها و بادام زمینیها و آب و شکر که از قبل آماده کردهاید را به برنج و گوشت اضافه کنید و بهمدت ۱۵ دقیقه دیگر بپزید تا آب آن کاملا جذب شود.
۶. سرو: قابلی پلو را در یک دیس بزرگ بکشید و تا گرم است، سرو کنید.