سالاد الویه، به عنوان یکی از غذاهای کلاسیک و قدیمی ایرانی شناخته میشود. سیب زمینی، ژامبون، مرغ و خیارشور، مواد اولیه اصلی این غذا به شمار میروند که طعم و عطر به خصوصی در آن ایجاد میکند. اما چیزی که باعث خوشمزهتر شدن و قوام پیدا کردن بافت الویه میشود، سس مورد استفاده در آن است. فرق سس الویه با سس مایونز در ترکیبات، طعم و میزان غلظت آنهاست و همین تفاوتها باعث تأثیر مستقیم روی مزه نهایی الویه میشود.
اما سوال همیشگی این است که برای الویه، سس مایونز بهتره یا سس الویه؟ و مهمتر از آن، فرق سس الویه با سس مایونز چیه؟ آیا سس الویه همان سس مایونز است که با نامی جدید به بازار آمده؟
فرق سس الویه با سس مایونز
سس مایونز، به عنوان یک امولسیون پایه از روغن، زرده تخم مرغ، سرکه یا آبلیمو و ادویههایی نظیر خردل، یک سس خوشمزه و پرکاربرد است که برای انواع ساندویچ، سالاد و چاشنی غذاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
فرق سس الویه و سس مایونز دقیقاً در مرحله تطبیق طعم برای سالاد الویه مشخص میشود. سس الویه در واقع فرمولاسیونی مشخص از سس مایونز است که با افزودنیهای خاص، آماده ورود به ترکیب مواد سالاد الویه میشود.
از موارد دیگر فرق سس الویه با سس مایونز میتوان به این اشاره کرد که سس الویه حاوی طعمدهندههایی است که مکمل مواد اصلی انواع سالاد الویه، یعنی سیبزمینی، خیارشور و مرغ (یا کالباس) هستند.
سس مایونز پایه شامل مواد ذکر شده است، اما سس الویه اغلب حاوی ترکیبات زیر میباشد:
- افزودنیهای طعمدهنده سبزیجات: برخی سسهای الویه مرغوب، حاوی خیارشور و هویج رنده شده در حجم کم هستند که علاوه بر ایجاد بافت جذابتر، طعم ملایمتری از این سبزیجات را به صورت یکنواخت در کل سالاد پخش میکنند.
- تنظیمکنندههای اسیدیته و شیرینی: فرمولاسیون سس الویه به گونهای تنظیم میشود که با اسیدیته خیارشور و چربی سیبزمینی پخته، به یک تعادل طعمی ایدهآل برسد.
- غلظت و بافت: سس الویه معمولاً دارای غلظتی کمی متفاوت از مایونز خالص است تا جذب آن توسط مواد متراکم الویه مانند سیبزمینی راحتتر باشد و سالاد دچار خشکی یا رطوبت بیش از حد نشود.
آیا سس الویه همان سس مایونز است؟
سس مایونز، مبنای اصلی سس الویه است؛ اما سس الویه محصول نهایی ترکیبی برای یک کاربرد خاص است. میتوان سس مایونز را به مثابه بوم نقاشی دانست و سس الویه را اثری هنری که برای یک هدف مشخص (سالاد الویه) تکمیل شده است.
در واقع، آشپزهای خانگی نیز وقتی با سس مایونز معمولی الویه درست میکنند، اغلب مجبورند چاشنیهایی مانند فلفل سیاه، کمی آب مرغ، آبلیمو یا حتی ماست برای تعدیل طعم و بافت اضافه کنند تا به مزه دلخواه برسند. در سس الویه صنعتی، این مرحله حذف شده و ترکیبی از پیش متعادل را ارائه میدهد.
بهترین سس برای الویه
اگر به دنبال طعم و بافتی هستید که کمترین نیاز به افزودنی را داشته باشد، سس الویه انتخاب اول شما خواهد بود. سس الویه نامی نو، چاشنی بینظیر سالاد الویه بوده و یک نمونه موفق از این بهینهسازی است. تولید کنندگان نامی نو با در نظر گرفتن ماهیت سالاد الویه ایرانی، ترکیبی را تولید کردهاند که طعم و بافت متناسبی ارائه دهد.
طعم به وجود آمده، به طور خاص برای هماهنگی با مواد اصلی الویه، از جمله مرغ پخته، خیارشور و سیبزمینی، فرموله شده است و غلظت آن به گونهای است که به خوبی با مواد الویه ترکیب شده و از خشک شدن زودهنگام سالاد جلوگیری میکند.
فرقی نمیکند سالاد الویه مرغ درست کنید یا سالاد الویه کالباس استفاده از این سس، کار تهیه سالاد الویه را سادهتر میکند و نتیجه آن، یک سالاد الویه لذیذ با طعمی یکنواخت خواهد بود. این رویکرد تخصصی و کاربردی، دلیل موفقیت سسهای اختصاصی مانند سس الویه نامی نو در بازار است؛ زیرا دیگر نیازی نیست تا با آزمون و خطا، به دنبال تعادل مناسب از ادویهها و افزودنیها در سس مایونز پایه باشید.
به این ترتیب، میتوان گفت که بهترین سس برای الویه، سسی است که از ابتدا با در نظر گرفتن ویژگیهای این سالاد طراحی شده باشد.
نتیجهگیری
به طور کلی، سس مایونز یک سس پایهای است که کاربردهای متنوعی دارد؛ اما سس الویه یک فرمولاسیون تخصصی از همان پایه است که با افزودنیهای خاص (مانند هویج و خیارشور رنده شده، و تنظیم دقیقتر اسیدیته و شیرینی) برای طعم و بافت ایدهآل سالاد الویه ترکیب شده است.
بنابراین، برای یک سالاد الویه باکیفیت و بدون دردسر، انتخاب سس الویه باکیفیت مانند سس الویه نامی نو، روشی اصولی و متناسب برای رسیدن به آن طعم اصیل و لذیذ است. اگرچه میتوان از سس مایونز نیز استفاده کرد، اما نیاز به صرف وقت و تجربه کافی برای ایجاد تغییرات و افزودن چاشنیهای تکمیلی خواهد بود.
با درک تفاوت سس الویه با سس مایونز، میتوانید آگاهانهتر تصمیم بگیرید که برای آشپزی خود، کدام چاشنی را انتخاب کنید. ما در مجموعه نامی نو در تلاش هستیم تا با رویکردی جدید، هر آنچه که مصرف کننده امروزی نیاز دارد را فراهم کنیم.

